Korašica izdelkov
Artiklov v košarici:
0
BLAGAJNA
BLAGAJNA

Nakup opravite preko predračuna, kreditne kartice ali preko pay-pal-a.

Pomoč in podpora
040 556 616

Spremljajte nas na Facebooku
Pokličite nas

Dostava izdelkov v
roku 24 ur.

Vaš nakup je pri nas varen

Pri nas so nakupi
100% varni.

Priporočamo
»
Primerjaj
»
Deli
Vzvratni avtosedež od 0-18 kg.  Izredno enostavna namestitev z nastavki isofix.
Priporočena teža: 0 - 18 kg
420,00 EUR
KUPI ZDAJ
PODROBNO
»
Primerjaj
»
Deli
Joie Spin 360 se vrti za 360º, kar omoga lažje pripenjanje in odpenjanje otroka, poleg tega pa nudi enostaven prehod iz nazaj v naprej obrnjen sedež.  
Priporočena teža: 0-18 kg
310,00 EUR
KUPI ZDAJ
PODROBNO

Mnenja strokovnjakov

Študija, ki jo je naročil ANEC, evropsko združenje za standardizacijo, marec 2008

Študija prometnih nesreč in varnosti otrok starih tri leta ali manj
Avtorji:
dr. Peter Gloyns, James Roberts, Vehicle Safety Consultancy LTD
Poročilo ANEC-a: V namen raziskave so analizirali konkretne primere prometnih nesreč iz Velike Britanije, ZDA in Švedske, ki so pokazale nepričakovano slabo zaščito otrok v naprej obrnjenih sedežih. Poročilo vodi k predlogu, da bi bili otroci do 4. leta bolje zaščiteni, če bi potovali v vzvratnem avtosedežu. Z uporabo dobro zasnovanega nazaj obrnjenega sedeža, bi omejili ali se čisto izognili poškodbam zabeleženim v večini primerov.

Švedski podatki kažejo, da nimajo naprej obrnjeni avtosedeži preprosto nobene prednosti pred vzvratnimi.

Preberi več

NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration, 21. Marec 2011


Priporočila uporabe otroških avtosedežev

Otrok od 1. do 3. leta naj ostane v vzvratnem avtosedežu dokler ne doseže zgornje višine ali omejitve teže, ki jo dovoljuje proizvajalec, saj je to najboljši in najbolj varen način.  Ko otrok preraste vzvratni avtosedež, je pripravljen za vožnjo v naprej obrnjenem sedežu.
Vzvratni avtosedež je najboljši sedež za majhnega otroka. Ima varnostni pas, se v nesreči premakne in zaziba skupaj z otrokom ter tako zmanjša silo na otrokove najbolj ranljive dele, to je vrat in hrbtenica.
http://www.safercar.gov/parents/Car-Seat-Safety.htm

Preberi več

NTF – Švedsko združenje za varnost v cestnem prometu, je nevladna organizacija, ki deluje na področju izboljšanja varnosti v cestnem prometu.

Politika o varnem prometu

Vzvratni avtosedež zmanjša tveganje smrti otroka v primeru prometne nesreče za 90-95 %, medtem ko naprej obrnjen sedež zmanjša tveganje le za 50-60 %.
Vsako leto na Švedskih cestah umre v povprečju 5 otrok starih do 7 let. Skoraj vsi izmed njih bi preživeli, če bi sedeli v vzvratnem avtosedežu.
Avtomobilska industrija bi morala prevzeti večjo odgovornost za varnost otrok v avtomobilu.
EU in EuroNCAP bi morala uvesti obvezno uporabo nazaj obrnjenega sedeža za otroke do 3. ali celo 4. leta starosti.

Preberi več

Ameriška akademija za pediatrijo:

AAP v svoji aprilski izdaji revije »Pediatrics« že leta 2011 svetuje staršem, da obdržijo svoje malčke v vzvratnem avtosedežu do 2. leta, ali dokler ne dosežejo maksimalne višine in telesne teže predpisane s strani proizvajalca.

Vzvratni avtosedež bo nudil otroku boljšo podporo glave, vratu in hrbtenice v nesreči, saj porazdeli silo trka po celotnem telesu. 
Za večje otroke je naprej obrnjen sedež s 5-točkovnim varnostnim pasom varnejši kot sedež v katerem je otrok pripet le s 3-točkovnim avtomobilskim pasom.  Pri pripenjanju otroka s 3-točkovnim varnostnim pasom, pa je potrebno paziti še, da sta trebušni in ramenski pas pravilno nameščena.  Ramenski pas bi moral teči po sredini prsnega koša in ramen, ne v bližini vratu ali obraza.  Trebušni pas mora biti nizko na bokih in stegnih, ne čez trebuh.  http://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Updates-Recommendation-on-Car-Seats.aspx

Preberi več

Članek objavljen v »Pediatrics«, Uradni list »American Academy of Pediatrics«

Vzvratni avtosedeži – »getting the message right«
Avtorji: Marilyn J. Bull - MDA, Dennis R. Durbin - MD, MSCEb
Nedavna analiza zaščite v vzvratnih v primerjavi z naprej obrnjenimi avtosedeži je pokazala, da imajo otroci, mlajši od 2 let, 75% manj možnosti, da umrejo ali utrpijo resne telesne poškodbe, kadar so v vzvratnem avtosedežu . Ta ugotovitev se je izkazala za resnično, ne glede na tip nesreče.  Ugotovitev velja tudi za primer bočnega trčenja, ki je običajno najbolj hudo. 

Verjetnost za hude poškodbe, pri dojenčkih do 12 mesecev v naprej obrnjenem sedežu, so bile 1,79-krat višje kot za dojenčke v vzvratnem avtosedežu. Pri otrocih od 12 do 23 mesecev, je verjetnost za hude poškodbe kar 5.32-krat višja. Te informacije so dodatno podprte s podatki iz Švedske, kjer je že dolga leta v vsakodnevni praksi, da so otroci do 4. leta v avtu obrnjeni v nasprotni smeri vožnje.  Dokumentirana je zelo nizka stopnja smrti in poškodb.

Poškodbe nogic so pri nazaj obrnjenih otrocih redke, le 1 na 1000 otrok (Partners for Child Passenger Safety Study, podatki objavljeni 2007). Poleg tega vožnja v naprej obrnjenem sedežu ne izključuje tveganja za poškodbe otrokovih nog, vendar so tukaj navadno prisotne tudi poškodbe glave in hrbtenice. 

Preberi več

Študija prometnih nesreč in uspešnosti vzvratnih avtosedežev pri otrocih do treh let, marec 2008

Avtorji: Gloyns P, R. Roberts (Vehicle Safety Consultancy)
70-75% švedskih otrok mlajših od 3 let potuje v vzvratnih avtosedežih.
Raziskava je pokazala, da so od leta 1999 do 2006 v prometnih nesrečah umrli štirje otroci do 4. leta, ki so uporabljali vzvratni avtosedež.  Razlog smrti je bil požar, utopitev ali prekomeren vdor tujka v vozilo in ni bil povezan z vrsto avtomobilskega sedeža. V istem obdobju je umrlo šest otrok, mlajših od 4 let v naprej obrnjenem sedežu.  V treh od teh primerov, bi otrok potencialno preživel, če bi uporabljal vzvratni avtosedež.

Preberi več

BMJ - objavljeno 2009

Svetuje uporabo vzvratnih avtosedežev za otroke mlajše od 4 let
Avtorji:
Elizabeth A. Watson (Sunny Meed Surgery, Woking GU22 7EY), Michael J. Monteiro (Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Royal Surrey County Hospital, Guildford GU2 7XX).

Starši svoje otroke navadno prestavijo iz lupinic v naprej obrnjen avtosedež pri 9 kg (približno 8 mesecev za fanta in 9 mesecev za deklico).
Če je otrok udeležen v prometni nesreči, lahko to povzroči prekomerno raztezanje ali celo zlom vratne hrbtenice. Pri tem se lahko poškoduje živčevje, ki ga imenujemo hrbtenjača.
Pomisleki, ki jih lahko imajo starši o uporabi vzvratnih avtosedežev vključujejo slabost ter udobje in varnost nogic.   
Noge so med najpogosteje poškodovanimi deli telesa pri otrocih v naprej obrnjenem sedežu.  Vzvratni avtosedeži skupine 1 so prilagojeni, da zagotovijo dovolj prostora za otrokove noge. 

Preberi več

SafetyBeltSafe U.S.A., 2009

Če je otrok pri čelnem trčenju, ki je najpogostejša in najbolj huda oblika nesreče, obrnjen naprej, je telo sicer podprto s 5-točkovnim varnostnim pasom, glava pa ne. Glava je ob nenadnem močnem sunku potisnjena naprej, kar povzroči raztezanje vratu in hrbtenice.

Nesreče, v katerih so udeleženi starejši otroci v naprej obrnjenih avtosedežih, se lahko končajo z začasnimi poškodbami vratu, ki so ozdravljivi. Toda kosti pri majhnih otrocih so še nerazvite in se v primeru trka dobesedno ločijo, kar lahko povzroči poškodbo hrbtenice.
V nasprotju s tem, je otrokovo celotno telo - glava, vrat in trup – pri čelnem trčenju v vzvratnem avtosedežu podprto z zadnjo stranjo varnostnega sedeža.
Vožnja v vzvratnem sedežu tudi varuje otroka bolje pri drugih vrstah nesreč, zlasti bočnem trku, ki je ravno tako nevaren, čeprav manj pogost.

Preberi več

Nazaj obrnjen avto sedež se priporoča vsaj do starosti 2 let

Dr Dennis R. Durbin, znanstveni sodelavec Centra za raziskavo poškodb in preventivo v otroški bolnišnici Philadelphia
Dr. Durbin pojasnjuje: "Otrokova glava je v sorazmerju z ostalim telesom dokaj velika in vratne kosti so strukturno nezrele. Če je otrok v vzvratnem avtosedežu, je njegovo celotno telo bolje podprto s samo lupino sedeža. Ko je obrnjen naprej, lahko varnostni pas sicer zadrži ramena in trup, vendar v silovitem trčenju glavo in vrat sunkovito vrže naprej."
Dr. Durbin še dodaja: "Želimo, da se starši zavedajo, da z vsakim prehodom, iz nazaj- v naprej obrnjen sedež, iz naprej obrnjenega sedeža v jahač, zmanjšajo varnost svojega otroka. Zato močno priporočamo staršem, da se čim dlje izogibajo tem prehodov."

Preberi več

Uporaba vzvratnega avtosedeža se priporoča vsaj do starosti 2 let

Objavljeno v The New York Times, marec 2011

Debbi Baer, sestra porodničarka v mestu Baltimore, zagovornica za varnost otrok v avtu že več kot 30 let
»Ljudje se veselijo, ko otrok dopolni eno leto in ga lahko v avtu vozijo obrnjenega naprej, a upajmo, da bodo nekoč ponosno razlagali, kako dolgo so ga imeli obrnjenega v nasprotni smeri vožnje.«
Povedala je, da se starši pogosto pritožujejo, da njihov 2-letni otrok ne more sedeti v nasprotni smeri vožnje, saj nima kam iztegniti nogic in da bi si v primeru prometne nesreče nogice lahko celo polomil.  »Nobena trditev ne drži«, je prepričana Debbi. 
»Vedno sem pomirila starše, da samo zato, ker otrokov položaj izgleda neudoben, še ne pomeni, da v resnici je," še dodaja dr. Baer.

Preberi več