Korašica izdelkov
Artiklov v košarici:
0
BLAGAJNA
BLAGAJNA

Nakup opravite preko predračuna, kreditne kartice ali preko pay-pal-a.

Pomoč in podpora
040 556 616

Spremljajte nas na Facebooku
Pokličite nas

Dostava izdelkov v
roku 24 ur.

Vaš nakup je pri nas varen

Pri nas so nakupi
100% varni.

Priporočamo
»
Primerjaj
»
Deli
Vzvratni avtosedež od 0-18 kg.  Izredno enostavna namestitev z nastavki isofix.
Priporočena teža: 0 - 18 kg
420,00 EUR
KUPI ZDAJ
PODROBNO
»
Primerjaj
»
Deli
Joie Spin 360 se vrti za 360º, kar omoga lažje pripenjanje in odpenjanje otroka, poleg tega pa nudi enostaven prehod iz nazaj v naprej obrnjen sedež.  
Priporočena teža: 0-18 kg
310,00 EUR
KUPI ZDAJ
PODROBNO

12 najpogostejših napak pri uporabi otroških avtosedežev

Naloga otroškega avtosedeža je, da v primeru prometne nesreče dojenčka ali otroka zaščiti, a stalne spremembe, pomanjkanje informacij in težavnost montaže nekaterih avtosedežev lahko privedejo do različnih napak ob uporabi. 
Zbrali smo nekaj najpogostejših, da bi vam olajšali delo. 

1: AVTOSEDEŽA SPLOH NE UPORABITE

Nekatere vožnje z avtom se morda res zdijo tako kratke, da uporaba avtosedeža sploh nima smisla. Toda, čeprav ste vi še posebej previdni, nekdo drug morda ne bo, kar je lahko usodno.

2: NE SLEDITE NAVODILOM ZA UPORABO AVTOSEDEŽA

Vgradnja nekaterih avtosedežev se morda zdi tako enostavna, a priporočamo, da vseeno sledite navodilom, morda ste preskočili kakšen ključni del namestitvenega procesa.

3: NAVODILA ZA UPORABO PO MONTAŽI ZAVRŽETE

Čeprav je bil avtosedež po prvem nakupu pravilno nameščen, to ne pomeni, da navodil nikoli več ne boste potrebovali.  Morda boste morali avtosedež premakniti v drug avto ali oprati prevleke in takrat vam bodo navodila spet prišla prav.

4: IZBERETE AVTOSEDEŽ, KI VAM JE NAJBOLJ VŠEČ LE PO BARVI ALI LEPEM VZORCU

Lepo je, če se vaš avtosedež ujema z notranjostjo vašega avtomobila, ampak namen avtosedeža je zagotoviti otroku varno vožnjo.  Izbrati morate avtosedež, ki bo ustrezal tako vašemu avtomobilu, kot starosti, velikosti in teži vašega otroka. 

5: NE UPORABITE VSEH DELOV AVTOSEDEŽA

Nekateri avtosedeži zahtevajo namestitev s pomočjo podporne noge, dodatnih varnostnih pasov in podobno, zato vedno namestite avtosedež v skladu z navodili proizvajalca.

6: OTROKA OBLEČETE V DEBELA ZIMSKA OBLAČILA

Zimske ali smučarske jakne in plašči niso primerna oblačila za v otroški avtosedež.  Ko otroka v avtosedež pripnete v debeli zimski jakni, pasovi na prvi poglej zgledajo pravilno zategnjeni, vendar so sile ob trku ekstremne, tako se debela tkanina stisne, varnostni pas pa postane nevarno ohlapen. 

Najboljši način, da vidite, če so otrokova oblačila predebela je, da otroka posadite v avtosedež v njegovi jakni, ga pripnete in zategnete varnostne pasove kot običajno.  Nato otroka odpnete, ga brez rahljanja varnostnih pasov vzamete iz sedeža, mu slečete jakno in ga ponovno brez zategovanja pasov pripnete nazaj v sedež.  Zdaj med otrokovo ramensko kost in varnostni pas potisnite prste.  Če lahko vmes daste več kot en prst, pomeni, da je varnostni pas preohlapen in nevaren za uporabo. 

Otroku jakno pred pripenjanjem v sedež raje slecite, nato pa ga pokrijte z odejo ali brisačo, ki jo navsezadnje lahko tudi umakne, ko mu postane pretoplo. 

7: IGNORIRATE OMEJITEV TEŽE IN VIŠINE

Če je vaš otrok za avtosedež prevelik ali pretežak, ob trku ne bo ustrezno zaščiten. Ko je otrok težji od predvidene omejitve, varnostni pasovi ne bodo opravili svoje naloge, ko pa je prevelik, avtosedež ne bo dobro zaščitil njegove glave.  Oboje lahko privede do resnih telesnih poškodb ali celo smrti.

8: UPORABLJATE AVTOSEDEŽ, ČEPRAV SO VARNOSTNI PASOVI ZVITI ALI OHLAPNI

Varnostni pasovi morajo biti tako tesno zategnjeni, da jih npr. na otrokovem prsnem delu ni moč »uščipniti«.  Če je pas pravilno in dovolj zategnjen preverimo tako, da otroka pravilno pripnemo in zategnemo.  S palcem in kazalcem poskusimo na pasu narediti gubo v materialu.  Če nam to uspe so pasovi preveč ohlapni. 
Varnostni pas tudi nikjer ne sme biti zvit ali prepognjen. 

9: UPORABLJATE AVTOSEDEŽ, KI JE BIL UDELEŽEN V PROMETNI NESREČI

Večina proizvajalcev priporoča, da avtosedež po prometni nesreči zamenjate, saj so na materialu morda nastale poškodbe, ki s prostim očesom niti niso vidne, ob prometni nesreči, pa so lahko za otroka usodne. 

10: UPORABLJATE RABLJEN AVTOSEDEŽ IN NE POZNATE NJEGOVE ZGODOVINE

Ste vedeli, da imajo tudi avtosedeži rok uporabe?  Rok uporabe večine avtosedežev je od 6 do 10 let. 
Ko kupujete rabljen avtosedež se prepričajte tudi, da ta ni bil udeležen v prometni nesreči, da zaradi kakršnekoli napake ni bil odpoklican, da so mu priložena navodila za uporabo in da ne manjka kakšen del za pravilno vgradnjo.

11: DOJENČKU NASTAVITE NEPRAVILEN NAKLON

Nekatere vzvratne avtosedeže je moč uporabljati od otrokovega rojstva (npr. Klippan Kiss 2) in navadno imajo takšni sedeži tudi dober naklon. 
Dojenčkova dihalna pot  je zelo ozka.  Če je dojenček v avtosedežu v preveč pokončnem položaju, lahko njegova glavica omahne naprej na prsni koš, zapre dihalne poti in s tem oteži dihanje.  Dojenčkova glavica ne sme omahniti naprej, tako da se z brado dotika prsnega koša.  To je nevarno in lahko povzroči težave z dihanjem. 

12: OBRNETE OTROKA V SMERI VOŽNJE, ŠE PREDEN JE TA PRERASEL LUPINICO

Po mnenju tujih strokovnjakov je vožnja v vzvratnem avtosedežu priporočljiva do otrokovega 4. leta starosti.  Naprej obrnjen sedež za dojenčka ni varen, zato ga pustite v lupinici dokler le-te povsem ne preraste.  Otrok preraste lupinico, ko doseže maksimalno težo omejeno s strani proizvajalca ali mu glavica gleda čez rob.  Ko nogice gledajo čez rob lupinice in se dotikajo naslonjala avtomobilskega sedeža, to nikakor ne pomeni, da jo je otrok prerasel.